понеделник, 3 май 2010 г.

МАНИпулации



Казват, че човек използва от мозъка си само 10%. Казват, че полиненаситените мазнини са по-полезни от наситените. Казват, че на Марс каналите са доказателство за живот там. Казват, че резултатите от тестовете на учениците се влошават. Казва, че можем да печелим по 1000 лева на седмица. Казват, че живеем все по-добре. Казват, Казват...


Кои са “те” и защо казват толкова много неща? И което е по-важно, защо ги слушаме?


За всеки от нас – “те” са различни – шефове, експерти, политици. Но те явно управляват съдбите ни или най-малкото влияят върху тях. От техните казваници се чувстваме в безопасност или поне така си мислим. Те мислят вместо нас. Те вземат решения вместо нас. Те са невидимите манипулатори. Всички си мислим, че ние сме неуязвими за манипулациите. Това не е вярно. Просто не разбираме кога се случва с нас. И колкото е по-образован човек, толкова по се поддава на манипулация, противно на разбирането, че образования човек е по-неподатлив. Защото ограниченият човек си знае едно и цял живот държи на своето, без значение дали е вярно или не. А образованият изпада в съмнения. А човек, който се съмнява по-лесно се поддава на манипулации.


И накрая сме стигнали дотам, че умишлено поддържаме илюзията, че владеем действията си. А дали не сме достигнали до някакво ниво на самоманипулиране?


Няма коментари:

Публикуване на коментар